Okrugli stol Obitelj ‘razvedenog’ djeteta – tko sve u nju spada

2011-03-11 u 11:00 sati

Udruga Dijete-razvod, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo i Udruga Sve za dijete

pozivaju zainteresirane na

Okrugli stol Obitelj ‘razvedenog’ djeteta – tko u nju spada

Okrugli stol će se održati 11. ožujka 2011. od 11:00 do 13:30 u prostoru Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27.

Unatoč činjenici da je Hrvatska potpisnica mnogih Konvencija o zaštiti prava djeteta, unatoč postojanju Obiteljskog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te unatoč tomu da su u postupak skrbi za dijete razvedenih roditelja, izravno ili neizravno, uključeni Centri za socijalnu skrb, nadležna Ministarstva, pravobraniteljica za djecu, brojni vještaci, suci, odvjetnici i drugi, svakodnevno svjedočimo kršenju temeljnog prava djeteta na obitelj te roditeljsku skrb bez obzira žive li roditelji zajedno ili odvojeno kako to piše u Obiteljskom zakonu. Unatoč tomu da nikad više institucija nije bilo uključeno u zaštitu prava djeteta, nesporno je da problem manipulacije djecom i dalje postoji – u više od 50% slučajeva, odnoso uvijek kad je u pitanju tzv. ‘konfliktni razvod’ i kad je učinkovito djelovanje institucija najpotrebnije.

Nameću se pitanja imamo li u području zaštite prava djeteta na obitelj u slučaju razvoda roditelja neadekvatna i nedostatna zakonska rješenja, ili je pak problem u provođenju zakona, što čine relevantne institucije kako bi se manipulacije djecom smanjile te jesu li u zbilji djeca u nas zaštićena zakonom?

Okrugli stol pruža priliku za kvalitetnu raspravu o usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s praksom te zakonodavstva i prakse sa sintagmom ‘najbolji interes djeteta’ u cilju iznalaženja efikasnijih rješenja.

Okrugli stol organizira se u sklopu programa ‘Razvedeno’ dijete, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Bila bi nam osobita čast ako biste svojom nazočnošću i prijedlozima mogućih rješenja pridonijeli kvaliteti ovog okruglog stola.

Program okruglog stola je u nastavku.

S poštovanjem

Asenka Kramer, prof., Predsjednica Udruge Dijete-razvodProgram

-         11-11:15 Pozdravni govori

- 11:15-11:25 Uvod – Obitelj ‘razvedenog’ djeteta – viđenje korisnika: fenomenologija, ishodi i prijedlozi za poboljšanje: Predsjednica Udruge Dijete-razvod, Asenka Kramer, prof.

-         11:25-11:35 Manipulacije djecom: Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Prof. dr sc. Gordana Buljan-Flander

-         11:35-11:45 Koliko je ravnopravnosti u području obiteljsko-pravne zaštite: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač Koritnik

-         11:45-11:55 Usporedba odluka suda u Luxembourgu i suda u Stasbourgu, a o izvršenju sudske odluke i življenju djeteta s jednim roditeljem: Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić

-         11:55-12:05 Prava djece na obitelj u skloništu za žrtve nasilja: Ravnateljica skloništa Duga, Željka Barić

-         12:05-12:15 Uloga policije u izvidima kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladeži, Odsjek maloljetničke delinkvencije MUP-a, Marijana Valjan-Harambašić

-         12:15-12:25 Odvjetnik stranke u postupku i pravo djeteta na obitelj: Odvjetnik Hrvoje Zdilar

-         12:25-12:35 Predstavnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

-         12:35-12:45 Predstavnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

12:45 – 13:30 Diskusija i zaključci

Anketa

  • Jesu li se djelatnici Czss prema vama ponašali nepristrano i uljudno?

    Loading ... Učitavanje ...

Arhiva anketa

Otrov razvoda

Zaštita veze između roditelja i djeteta od osvetoljubivog bivšeg partnera

dr. Richard A. Warshak

 

Knjiga otrov razvodaKnjiga se može nabaviti u izdanju Algoritmove biblioteke Facta

Knjiga Divorce PoisonDetalje o izvorniku knjige na engleskom jeziku potražite na:
www.warshack.com

Preporučamo svim roditeljima koji traže praktične savjete da pročitaju knjigu Otrov razvoda, dr. Richard A. Warshak-a.