Je li sustav učinkovit u zaštiti prava djeteta? Je li Obiteljski zakon dorečen?

Priču dajemo u natuknicama, kako ne bi bila predugačka. No, i tako je uobičajeni obrazac razvidan.

1.      Oboje su iz Vodnjana, ona SSS med. struke, on liječnik, žive u Zaprešiću i rade u Zagrebu.

2.      Sklapaju brak, rađa se dijete.

3.      Djetetu je oko 3 god. otac dobija specijalizaciju od bolnice u Puli koja je u blizini Vodnjana (cca 270 km od Zagreba).

4.      Tijekom specijalizacije je s obitelji u Zaprešiću zato što veći dio specijalizacije obavlja u Zagrebačkim bolnicama; planiraju preseljenje u Vodnjan kad položi specijalistički ispit, zbog obveza prema bolnici u Puli koja mu je omogućila specijalizaciju, a osim toga su iz toga mjesta i tamo im žive obitelji.

5.      Ona ipak odlučuje da ne želi otići iz Zagreba te prije nešto više od tri godine Općinskom u Zaprešiću podnosi zahtjev za razvod braka.

6.      Na prvom ročištu on pristaje na razvod, traži široke kontakte s djetetom kojemu je sad već 7 godina.

7.      Sud traje, kako bi bio u blizini djeteta, on traži i ubrzo uspijeva u Zagrebu dobiti posao u ustanovi koja je spremna ustanovi u Puli nadoknaditi troškove specijalizacije.

8.      Par mjeseci nakon što je došao i počeo raditi u Zagrebu, ona se seli roditeljima u Vodnjan. I dalje ona i dijete imaju prebivalište u Zaprešiću, u Vodnjanu prijavljuje privremeni boravak.

9.      On upoznaje svoju sadašnju partnericu, i oboje uspijevaju dobiti posao u Puli, te se preseljavaju u Vodnjan, kako bi on mogao imati kontakte s djetetom. Žive u Vodnjanu, par stotina metara od djeteta, i prije dva mjeseca se ocu i njegovoj novoj partnerici rađa dijete.

10.  U ožujku 2010. odluka suda o susretima i druženjima postaje pravomoćna.

11.  Majka do kraja 2010. odbija susrete jer otac po dijete treba doći u Zaprešić, kako piše u sudskoj odluci, (tamo gdje ni dijete ni ona nisu), a ne u Vodnjan (gdje i ona i dijete jesu).

12.  Sad majka odbija susrete jer dijete ne želi, a ‘ona tu ne može ništa’.

13.  Czss u Puli pokušava pomoći, ali ih majka tuži za pristranost ‘temeljem poznanstava s ocem’.

14.  Czss u Zaprešiću imenuje nadzor u Vodnjanu. Nadzornica još nikad nije uspjela dijete vidjeti, jer majka izađe pred kuću i kaže da dijete ne želi ići ocu.

15.  Majka povremeno dovodi dijete psihologu (privatno) u Zagreb te ima dokumentaciju da je dijete izrazito naprednih intelektualnih sposobnosti te zato vrlo osjetljivo pa ga ne treba poticati na susrete s ocem ako ono to ne želi. Također na isti način vodi dijete i neurologu, pa ima dokumentaciju da dijete ima epilepsiju zbog stresa što mora viđati oca (kojeg ne viđa). Otac ovo kod liječnika provjerava, no liječnik takav nalaz opovrgava(!)

16.  Otac traži financijsku ovrhu, sud donosi rješenje, no ne može se provesti zato što je sad predmet na Ustavnom sudu – majka Ustavnom tužbom traži zaštitu svojih ljudskih prava jer ne može biti odgovorna za nešto na što ne može utjecati, a to je da dijete prihvati kontakte s ocem.

17.  Czss u Zaprešiću, koji je i dalje nadležan jer majka nije odjavila prebivalište, prije dva mjeseca kazneno prijavljuje majku i prijava još nije riješena na Državnom odvjetništvu.

18.  Otac odlazi u školu djeteta u Vodnjanu raspitati se o djetetu. Nakon toga policija dolazi doma po njega jer je majka prijavila nasilje prema njoj i djetetu. Srećom škola ima video nadzor, pa snimka nadzorne kamere pokazuje da se ništa ni slično nasilju nije dogodilo i oca nakon par sati puštaju na slobodu.

19.  . Dijete ne viđa oca ni ikoga od očeve obitelji već tri godine. Ako se slučajno sretnu na ulici, dijete se pravi da ga ne poznaje.

20.  Otac ima što je želio – suprugu i dijete, sad staro par mjeseci, no nema dijete s početka ove priče koje je sad nešto starije od 10 godina. Dijete s početka ove priče nema oca.

21.  Otac se na dvije odvjetnice koje zastupaju majku žalio Odvjetničkoj komori, da rade na štetu djeteta. Odvjetnička komora ne smatra da su grubo prekršili odvjetnički kodeks.

22. Majka na sudu u Zaprešiću pokreće novi izvanparnični postupak za ukidanje kontakata djeteta s ocem (koji se i ne održavaju), zato što ih dijete ne želi. Održano je prvo ročište i odvjetnice majke insistiraju na vještačenju u Kukuljevićevoj, ili na KBC Rebro u Zagrebu. Prema izviješćima koja dobijamo od članova, ove odvjetnice uvijek insistiraju upravo na ovim ustanovama. Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba smatraju nestručnom. Ne prihvaćaju ni jednog drugog vještaka ni iz Zagreba ni Istre osim onih koje oni predlažu. Sudac u Zaprešiću još nije donio rješenje o vještačenju.