Pismo 1

Djeca (sin 7 g. i kćer 13 g.), i naša obitelj prolazimo burno razdoblje rastave braka. Na žalost s majkom se ne mogu dogovoriti oko ničega.  Počelo je prije tri godine kada je majka meni rekla da se rastaje (zbog razlike u karakteru), ali je odlučila da će djeca živjeti s njom, da će ona ostati u stanu i da će njoj ostati sva bračna imovina. Tu su počeli problemi. Prvo sam joj rekao da se ne može tako ponašati jer su djeca naša, a ne njezina. Također je i bračna stečevina naša, a ne njezina. Osjetila je strah od budućnosti i pretvorila se u nešto što se riječima ne može opisati na kulturan način.

Iako je ona podnijela  tužbu za ravod, još je tri mjeseca nastavila živjeti sa mnom i mene tjerati iz obitelji. U tom peridu počinje manipulirati djecom. Svakodnevno ih, odmah po dolasku s posla odvodi kod svoje majke gdje su djeca izvrgnuta slušanju negativnosti i laži o ocu. Po povratku u stan odmah ih stavlja u krevet kako ne bi komunicirali s „ludim“ tatom. Preseljava se spavati u dječju sobu glumeći žrtvu i kao štiteći djecu opet od „ludog“ tate. Mene svakodnevno provocira izjavama:

Nagledaj se djece dok još možeš !

Tek ćeš vidjeti što ću ti raditi s djecom !

Imat ćeš vremena razmišljati što ćeš raditi s djecom, ako ti ih budem dala !

a sve u cilju kako bih ja „poludio“, reagirao nasilno, pa bi pozvala policju da me odstrane iz stana čime bi mala pred svima dokaz da je žrtva, a ostao bi joj i stan. Tada bi dovela dečka i djecu naučila kako im je novi „tata“ bolji od mene. Moram reći da se u braku nikada nismo ni posvađali, nisam imao drugu, te sam blagog i tolerantnog karaktera. Radio sam 7 godina po svijetu kako bi riješili stambeno pitanje što smo i uspjeli. Za to vrijeme ona je imala „flert“ sa prijateljem iz srednje škole. S obzirom da sam ju bezujvjetno volio, sve  mi je to postalo jasno tek kada je otišla.

Djeca su sve teško proživljavala, a sin je počeo dobivati tikove koji su bili sve izraženiji.  U posredovanju pri razvodu braka o svemu sam obavijestio CZSS , ali su svejedno „stručno preporučili“ da djeca žive s majkom. I Sucu sam sve rekao, ali mi je odgovorio da on nikada nije presudio protiv Mišljenja CZSS, tako da im je samo ostalo odrediti iznos uzdržavanja i prepisati prijedlog CZSS. Sve sam relativno mirno prihvatio i pusti da vrijeme malo prođe. U tom periodu sam otkrio istinsko očinstvo i potpuno se posvetio djeci.

Majka je pravila probleme oko viđanja s djecom i organizirala bilo što(npr. šišanje, pa treninge i druge aktivnosti) baš u vrijeme kada djeca trebaju biti sa mnom. Nije im dopustila provoditi vikende i spavati kod mene godinu i pol dana, jer se bojala da bi djeca mogla otići živjeti sa mnom. O svemu neprestano izvještavam CZSS, ali oni reagiraju na način da majku pozovu na razgovor, upozore ju, ona kaže „dobro“ i sutra nastavi po starom.

Kada su mi djeca jednog petka kada su bili kod mene sama rekla da bi htjeli prespavati , opet im nije dopustila. Otišao sam s presudom na policiju, policija je odmah obavila razgovor s majkom u njezinoj kući, djeca su ostala prespavati cijeli vikand, a majka je dobila opmenu policije. Za dva tjedna se ponovilo isto. Pa za dva tjedna opet. Sin zbog svega dobiva izraženije tikove jer se boji proturječiti majci i boji se njezine reakcije kada se vrati k njoj. Opet o svemu obaviještavam CZSS, ukupno 14 puta. Sve što su napravili su dva razgovora s majkom.

U školi mi preporučuju da je sinu potreban logoped. Pokušavam se dogovoriti s majkom da ga odvedemo logopedu, ali majka ne želi, ali ne želi ni meni dati zdravstvenu iskaznicu djeteta kako bih ja to učinio.

Na sreću, nakon nekoliko intervencija policije i vjerojatno novčanih kazni majci , djeca sve više vremena (prema presudi ponedjeljkom, srijedom i petkom popodne, te svaki drugi drugi vikend) provode  sa mnom što je kod sina izazvalo pozitivan učinak na gubitak tikova.  Sin mi je sam rekao da bi volio živjeti sa mnom,a kćer je tad rekla da je njoj svjedno. Podnio sam zahtjev da djeca žive sa mnom i to je sada u postupku. Odmah na prvom ročištu predložit ću mirenje kako bi djecu zaštitili od vještaćenja i svega ostalog.

Majka djeci nije osigurala primjeren smještaj, ishranu ( sin se vidno udebljao u periodu „problema“ viđanja sa mnom), a svu odjeću i obuću im ja kupujem stalno. Majka redovito dobiva puni iznos uzdržavanja, uključujući i vrijeme od tri mjeseca koliko smo još živjeli zajedno (od dana podnošenja tužbe do napuštanja obitelji).

Epilog: vrijeme je učinilo svoje, djeca su sama odlučila gdje će živjeti, a ljubav i dobro je pobijedilo . Nadam se da će mirenje uspjeti jer je Sud zatražio od CZSS spoznaje o problemima i nepoštivanju presude od strane majke.

S poštovanjem,

XXXXXXXXXXXXXX

Pristajem da se gore navedeno koristi javno,  uz zaštitu osobnih podataka.