“Predstavljanje roditelja opasnim. Sindrom otuđenja od roditelja u Švedskoj i Norveškoj”, Hellblom Sjögren, Lena, PhD

Za suce, odvjetnike, socijalne radnike, stručnjake mentalnog zdravlja, vještake – i sve uključene u zaštitu djeteta razvedenih i roditelja u razvodu. Lena Hellblom Sjögren, PhD, priznata psihologinja, znanstvenica i sudska vještakinja iz Švedske u svojem je predavanju i nakon toga objavljenom radu, prije gotovo deset godina (2002.) opisala i osudila slučajeve u kojima su stručnjaci i djelatnici javne vlasti pružili podršku roditelju zlostavljaču, ili su oni sami, neodgovorno i nekažnjeno, zlostavljali dijete i roditelje. Zahvaljujemo joj na dopuštenju da njezin prevedeni rad možemo objaviti na našim web stranicama.

Rad informira i potiče na razmišljanje, a nadamo se i na promišljanje, preispitivanje i istraživanje. Smatramo da bi trebao potaći stručnjake i znanstvenike na stručni i znansveni rad u interesu djece i roditelja. Nažalost, to neće biti moguće dok stručnjaci i znastvenici ne steknu dovoljno stručne i znanstvene hrabrosti da mogu pogledati činjenicama u oči bez straha za vlastitu egzistenciju ili status, ukoliko ono što su vidjeli i o čemu izvještavaju ne podilazi ustaljenim i često uskogrudnim razmišljanjima i postupcima.

Zabrinjava da u nas stručna i znanstvena zajednica u svojim radovima, po našem saznanju, nikad nije osudila brojne slučajeve zlostavljanja djece od sprege nekompetentnih stručnjaka i djelatnika javne vlasti (tu prvenstveno mislimo na djelatnike centara za socijalnu skrb, stručnjake mentalnog zdravlja, suce, te djelatnike u zdravstvu i obrazovanju). Tu su ulogu, srećom, iako nedovoljno, zato što se slučajevi zlostavljanja djece skrivaju ‘tajnošću’ postupaka, preuzeli mediji. Pohvalno za medije, poražavajuće za stručnu i znanstvenu zajednicu, za djecu i roditelje i za društvo u cjelini.

Pogledajte rad u pdf-u (151 Kb)

Napomene: – linkovi unutar dokumenta najpouzdanije rade pri pregledu u programu Acrobat Reader;

- fusnote su dodali prevoditelji kako bi čitateljima olakšali razumijevanje teksta.