Ne budite roditelj otuđitelj

Jeste li vi roditelj otuđitelj? Napisao: Jeff Opperman

za http://www.womansdivorce.com/alienating-parent.html i http://afamilysheartbreak.com/resources/

Što biste pomislili kad bi vam neki komičar umjesto viceva o npr. Bobiju i Rudiju počeo pričati o Sindromu otuđenja od roditelja (SOR)?

Na primjer, umjesto, “Ako ste ikad koseći travu našli auto, možda ste vi Bobi koji…, čuli bismo,

“Ako ste ikad isključili telefon tako da se vaše dijete ne može čuti s drugim roditeljem, možda ste vi roditelj otuđitelj, koji…”

I umjesto: “Ako prometni policajac od vas zatraži dokumente, a vi mu pokažete svoj pivski trbuh, možda ste vi Rudi, koji…”, rekao bi,

“Ako ste ikad spriječili da dijete primi rođendanski poklon ili kartu od drugog roditelja, a ako je dijete pitalo, rekli ste da to majka/otac nije poslao, možda ste vi roditelj otuđitelj, koji…”

Kad bi taj komičar prešao s ‘možda ste vi Bobi koji’ na ‘možda ste roditelj otuđitelj’, ne bi još dugo bio komičar. Nema ničeg smiješnoga u Sindromu otuđenja od roditelja.

Pokojni je Dr. Richard A. Gardner, njujorški psihijatar i autor “The Parental Alienation Syndrome: A Guide of Legal and Mental Health Professionals”/”Sindrom otuđenja od roditelja: Vodič za pravnike i stručnjake mentalnog zdravlja” izmislio izraz otuđenje od roditelja prije oko 20 godina, kako bi definirao prekid postojećeg zdravog odnosa između roditelja i djeteta. Do ovakvog prekida dolazi nakon, ili tijekom postupka razvoda braka i određivanja s kim će dijete živjeti.

Što je sindrom otuđenja od roditelja?

U SOR-u, jedan roditelj namjerno čini štetu i u nekim slučajeva potpuno uništava normalni odnos ljubavi između svoje djece/djeteta i drugog roditelja. U teškim slučajevima SOR-a, roditelj otuđitelj i dijete su na zajedničkom zadatku uspješnog uklanjanja prije voljene majke ili oca iz djetetova života.

Ponašanje roditelja otuđitelja ima korijene u neriješenim emocionalnim odnosima toga roditelja. Taj roditelj koristi dijete kako bi zadovoljio svoje nezdrave emocionalne potrebe na račun drugog roditelja.

Stručnjaci za SOR utvrdili su da postoje tri razine otuđujućeg ponašanja – blaže, srednje i žestoko. U stvarnosti su ove razine samo pitanje trenutka unutar kontinuuma ponašanja. Roditelj otuđitelj može se naći na raznim razinama ovisno o vlastitom emocionalnom stanju. A emocije roditelja temelje se na lepezi raznih čimbenika – uključujući i kako se taj roditelj nosi s neriješenim odnosom i koliko se uspješno dijete uklapa u njegove/njezine nove roditeljske odgovornosti.

Jeste li vi roditelj otuđitelj?

Nećemo nakon svakoga primjera ponavljati šaljivo ”možda ste vi Bobi”, već ćemo jednom napisati ‘Možda ste vi roditelj otuđitelj’ ako:

• dopuštate djetetu da negativno ili s nepoštovanjem govori o drugom roditelju;
  • nudite zanimljive alternative za vrijeme koje dijete treba provesti s drugim roditeljem;
  • dopuštate djetetu da odlučuje o tome hoće li s drugim roditeljem provoditi vrijeme kad ne možete na drugi način izbjeći to da dijete morate predati tom roditelju;
  • izgledate povrijeđeno i izdano kad dijete pokazuje pozitivne osjećaje prema drugom roditelju;
  • koristite dijete za prenošenje poruka ili uhođenje drugog roditelja;
  • tražite od djeteta da laže drugom roditelju ili izda povjerenje drugog roditelja;
  • razgovarate o detaljima rješavanja razvoda s djetetom;
  • preskočite večeru i onda kažete djetetu da drugi roditelj nije dao dovoljno novaca pa zato svi ne mogu dobiti večeru;
  • izazivate u drugog roditelja nepotrebnu zabrinutost za dijete;
  • ometate vrijeme koje dijete provodi s drugim roditeljem na način da previše zovete telefonom ili prijedlažete aktivnosti.

Ako ste zabrinuti da bi vas vaše ponašanje moglo učiniti roditeljem otuđiteljem, upitajte se:

“Je li moje ponašanje bilo ovakvo prije razvoda ili rastave?”

Na primjer, roditelj otuđitelj može drugom roditelju reći da ovaj ne može vidjeti dijete jer je prehlađeno. No, jeste li prije razvoda ili rastave zbog prehlade dijete stavljali u karantenu gdje drugi roditelj nije imao pristup?

Otuđitelj može drugom roditelju reći da dijete ne može doći na telefon zato što radi domaću zadaću, gleda televiziju ili se igra s prijateljem. No, kad je, prije vaše rastave ili razvoda, drugi roditelj zvao telefonom kući i tražio da razgovara s djetetom koje se bavi nekom aktivnošću, jeste li ipak pitali, ‘Želiš li ga/ju ipak čuti?”

Napokon, roditelj otuđitelj često će dijete zvati dok je s drugim roditeljem i pitati dijete je li dobro – šaljući djetetu poruku da drugi roditelj nije dorastao zadatku skrbi o djetetu. No, jeste li prije rastave/razvoda, kad bi dijete provodilo vrijeme s drugim roditeljem, stalno zvali telefonom i pitali dijete “Jesi li dobro? Je li sigurno da si dobro? Rekao/Rekla bi mi da nisi dobro, zar ne?”

Nemojte se ponašati kao roditelj otuđitelj i postati lik u lošem vicu. Vaša djeca zaslužuju bolje. I vi, također. Ako baš morate govoriti ružno o drugom roditelju kako bi to izbacili iz sebe i poslije se osjećali bolje, nađite za to povjerljivu osobu, ili se obratite stručnjaku.

(Neki su izrazi promijenjeni (likovi u vicevima), kako bi bili bliži našem čitatelju.)