“Stajališta mladih odraslih osoba o razvodu – organizacija života”, rezultati empirijskog istraživanja

Preveli smo znanstveni rad s rezultatima empirijskog istraživanja:

“Stajališta mladih odraslih osoba o razvodu – organizacija života”, Prof William V. Fabricius i Jeffrey Hall, 2000. (PDF, 206 KB)

Naslov izvornika je: “YOUNG ADULTS’ PERSPECTIVES ON DIVORCE – Living Arrangements”.

Rad potvrđuje da je za djecu najbolja organizacija života nakon razvoda roditelja provođenje podjednakog vremena s oba roditelja.

U Hrvatskoj tomu postoje veliki otpori zato što se ustalilo nešto što je bilo uobičajeno rješenje 70-tih, a ono se zapravo temeljilo na pogrešnom razumijevanju teorije privrženosti i njezinom tumačenju da ona znači isključivo primarno skrbništvo majke.

Odavno je to i pobijeno i napušteno u razvijenom svijetu, a naši se stručnjaci tek moraju početi sramiti izjava poput jedne koju smo uživo čuli od naše, u Zagrebu poznate stručnjakinje mentalnog zdravlja zaposlene u centru za socijalnu skrb u Zagrebu: “Nitko me nikad neće uvjeriti da je za dijete dobro pola-pola.”

Naše je stajalište da nekoga tko je stručnjak, činjenice i rezultati empirijskih istraživanja moraju moći uvjeriti, jer struka i znanost koji zavrijeđuju poštovanje u pitanjima struke i znanosti jesu nešto što je živo i stalno se s novim spoznajama mijenja i poboljšava, a nikako nisu vjera, koju poštujemo po pitanjima vjere.  Da bi se rodio taj sram zbog glasnog izražavanja i ponosa vlastitom nekompetencijom stručnjaci humanističkih znanosti (psiholozi, pedagozi, sociolozi, kulturolozi i drugi) u RH moraju konačno izaći iz sjene, početi provoditi nezavisna i metodološki ispravna istraživanja i glasno progovoriti o saznanjima i iskustvima struke u Hrvatskoj i u inozemstvu.


Anketa

  • Jesu li se djelatnici Czss prema vama ponašali nepristrano i uljudno?

    Loading ... Učitavanje ...

Arhiva anketa

Otrov razvoda

Zaštita veze između roditelja i djeteta od osvetoljubivog bivšeg partnera

dr. Richard A. Warshak

 

Knjiga otrov razvodaKnjiga se može nabaviti u izdanju Algoritmove biblioteke Facta

Knjiga Divorce PoisonDetalje o izvorniku knjige na engleskom jeziku potražite na:
www.warshack.com

Preporučamo svim roditeljima koji traže praktične savjete da pročitaju knjigu Otrov razvoda, dr. Richard A. Warshak-a.