Smjernice Odbora ministara Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci

Dvije su verzije Smjernica Odbora ministara Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci i obrazloženja. Jedna je prijevod izvornoga dokumenta, a druga je prerađena verzija i zapravo predstavlja sažetak i bit Smjernica ali u puno kraćoj verziji gdje smo nastojali Smjernice što više približiti djeci jezikom koji im je razumljiviji. Smjernice u obje verzije poslali smo Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu unutarnjih poslova, Pravobraniteljima, Državnom odvjetništvu, Odvjetničkoj komori, Psihološkoj komori, Hrvatskoj udruzi socijalnih radnika, Delegaciji Europske Unije u Hrvatskoj i medijima koji su uvijek pratili naš rad i otvorili mnoge teme kršenja prava djece. Značajno je primijetiti da dvije godine i 8 mjeseci nakon što je RH obvezna postupati po Konvenciji o ostvarivanju dječjih prava (službeni prijevod Konvencije skupa s izvornikom je na stranicama Pravobraniteljice za djecu), još ne postoji službeni prijevod na hrvatski jezik Smjernica koje daju naputke za postupanje po navedenoj Konvenciji. Ne pitamo se kako onda nadležne institucije postupaju po Konvenciji, jer znamo da, osim časnih iznimaka, to ne čine. To što još nema novog Obiteljskog zakona ne može biti legitimna izlika za nepoštovanje Konvencije, prvo zato što postojeći Obiteljski zakon uopćeno spominje neka od prava djeteta koja je RH dužna poštovati, a drugo zato što su konvencije i međunarodni ugovori po svojoj snazi iznad nacionalnih zakona i moraju se bez iznimke poštovati u državama vladavine prava.

Smjernice Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci, prijevod na hrvatski jezik

Smjernice Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci, verzija za djecu