Projekt “Ne bih o tome”

Ima djece koja žive u uvjetima sukoba među roditeljima koji su u braku, koji su upravo u tijeku razvoda ili su se već prije razveli. U nekim obiteljima jedan roditelj stalno govori povišenim tonom i izaziva sukobe ma što drugi učinio, a u nekim oboje roditelja živi u stalnom sukobu ne vodeći pritom računa o tome koliko to djeci smeta.

Ima djece koja postaju povjerenici jednoga roditelja koji ih koristi zato da se na drugog roditelja žali, ocrnjuje ga i blati te time nastoji stvoriti savez s djetetom.

Ima djece koju oba roditelja vuku svatko na svoju stranu, puneći im glavu time kako drugi roditelj ne valja.

Ima djece s kojom roditelji stvaraju saveze predstavljajući se bespomoćnima i pretvarajući djecu u vlastite skrbnike.

Ima još puno načina na koji jedan ili oba roditelja zlostavljaju djecu.

Fizičko zlostavljanje je još najbolje riješeno zakonom – ako je dijete dovoljno odraslo, treba otići u najbližu policijsku stanicu koja će pozvati socijalnu službu, a ova pak organizirani liječnički pregled i poduzeti ostale mjere pomoći. Za fizičko zlostavljanje sud može izreći mjere psihosocijalnog tretmana gdje će mama ili tata ili oboje morati ići nekome od ovlaštenih terapeuta kako bi naučili rješavati svoje probleme ne tukući pritom jedno drugo i svoju djecu.

Ekonomsko zlostavljanje djeteta, gdje jedan roditelj pije, kocka, odbija raditi i zarađivati za život, neodgovorno troši, teško je dokazivo i rješivo.

Psihoemocionalno zlostavljanje
, gdje se događa jedno ili sve prije spomenuto je najteže dokazati i teško je dobiti pomoć. Ne znamo za slučaj da je netko temeljem psihoemocionalnog ili ekonomskog zlostavljanja upućen na obvezan psihosocijalni tretman, i to je nešto što bi institucije trebale hitno početi rješavati, a dok to ne riješe, vi djeco, možete sebi pomoći.

Svi govore da mamu i tatu treba slušati. Da, kad s vama razgovaraju o nečemu što se tiče vas, o vašem zdravlju, kad vas pitaju kako se osjećate, o vašoj igri, školi, prijateljima, ispunjavanju vaših obveza…

Ali, svaki put kad mama ili tata upućuju jedni drugima ružne riječi, oni se bave sobom i svojim odnosom, a ne vama, čak i ako to na prvi pogled tako ne izgleda. Mama i tata nisu idealni ljudi jer takvi u zbilji ne postoje, i eto, jedan od problema koji jedan od njih ili oboje nisu riješili je način razgovora s partnerom. No, oni su odrasli i trebaju naći načina rješavati svoje probleme i još vam primjerom pokazati kako se to radi, pa dok ne nađu način kako, a među njima se dogodi sukob, idite u svoju sobu ako je imate, nađite što hitno trebate za školu naučiti ili otiđite prijateljima zajednički učiti, uzmite knjigu u ruke i stavite slušalice u uha, i – ne slušajte.

A kad se bave sobom na način da žele s vama razgovarati o:

  • svojim privatnim problemima s partnerom (bilo da je to mama, ili tata, ili netko drugi),
  • tome kako je tata ili mama loša osoba, da ovdje ne spominjemo izraze ocrnjivanja i blaćenja, prepoznat ćete ih,
  • tome kako im je teško i kako će biti tužni dok vi budete s drugim roditeljem
  • kad vas straše drugim roditeljem, a nema nikakvih činjenica koje bi bile razlog za strah,

započnite provođenje projekta govoreći mirnim tonom, koliko je god puta potrebno NE BIH O TOME.
Možete, ako želite, dodati o čemu želite razgovarati (glazbi, plesu, školi, prijateljima, svojim planovima, ljetovanju, treninzima na koje idete, televiziji, modi…), a čim opet počne ’spika’ o mami ili tati kako ne valjaju, opet recite  NE BIH O TOME.

Pozivamo djecu da nas izvijeste o svojim iskustvima u provođenju ovoga projekta.

Anketa

  • Jesu li se djelatnici Czss prema vama ponašali nepristrano i uljudno?

    Loading ... Učitavanje ...

Arhiva anketa

Otrov razvoda

Zaštita veze između roditelja i djeteta od osvetoljubivog bivšeg partnera

dr. Richard A. Warshak

 

Knjiga otrov razvodaKnjiga se može nabaviti u izdanju Algoritmove biblioteke Facta

Knjiga Divorce PoisonDetalje o izvorniku knjige na engleskom jeziku potražite na:
www.warshack.com

Preporučamo svim roditeljima koji traže praktične savjete da pročitaju knjigu Otrov razvoda, dr. Richard A. Warshak-a.