Višestruko povećan broj pritužbi na rad centara za socijalnu skrb

Najčešće su pritužbe:

Ometanje roditeljskog vremena s djetetom/djecom

1.1. Roditelj s kojim dijete živi ne dozboljava mi provoditi vrijeme s djetetom, ne mogu ga čuti ni telefonom jer se na broj koji imam nitko ne javlja, a drugi ne mogu dobiti.
1.2. Roditelj kojem je dijete otišlo provesti vrijeme za Uskrs/vikend, etc. odbija predati dijete roditelju s kojim dijete živi po sudskoj odluci – u jednome od tih slučajeva već je bila ovrha po rješenju u privremenoj mjeri (ovrha se čekala 6 mjeseci), ali je pri sljedećem susretu majka ponovno zadržala dijete i čak dobila podršku od centra za socijalnu skrb kako bi dijete mogla upisati u školu u mjestu gdje ona živi – Czss odbija razgovarati s ocem, čime Czss sam sudjelujući u protuzakonitom postupanju.

Reakcije Czss-a: – ne možemo ništa jer još nema sudske odluke;
- ne možemo ništa jer nije na nama da provodimo sudsku odluku;
- dogovorite se;
- obratite se sudu;
- to je pitanje tumačenja sudske odluke – obratite se sudu.

Savjetujemo: Svaki put napisati dopis nadležnom Czss za svim navedenim činjenicama i tražiti žurnu pomoć u zaštiti prava djeteta. Taj dopis urudžbirati ili poslati preporučeno s povratnicom, ili faxom. Presliku dopisa poslati Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministrici Milanki Opačić i Pomoćnici Ministrice Jasni Ćurković-Kelava (Ministarstvo socijalne politike i mladih, Trg Hrvatskih velikana 6, 10000 Zagreb, fax.01 3633 903, e-mail: milanka.opacic@mspm.hr; jasna.curkovic-kelava@mspm.hr) i Pravobraniteljici za djecu (Teslina 10, 10000 Zagreb, fax. 01 4921 277, e-mail: info@dijete.hr), a ako smatrate da ste rodno diskriminirani, i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova (Preobraženska 4/1, fax. 01 4844 600, e-mail: ravnopravnost@prs.hr) te, kako je zadaća Pučkog pravobranitelja štititi građane od samovolje institucija, i Pučkom pravobranitelju (Opatička 4, 10000 Zagreb, fax. 01 6303 014, e-mail: ombudsman@ombudsman.hr). Pri takvom je ponašanju jasno da mogućnost dogovora ne postoji, pa ako Czss nije u stanju ili ne želi pozvati roditelje na dogovor i koristiti se sredstvima u svojoj nadležnosti, svaki put ovakvo ponašanje prijaviti policiji – strahovanje od toga da bi policija djetetu naudila je besmisleno, ako se razgovara s djetetom, onda to čini osoba u civilu, a uostalom, dijete, osim ako ga se namjerno straši policijom, nema strahova od policije. Policajci dolaze i u vrtiće i razgovaraju s djecom npr. o ponašanju u prometu. Policija će sačiniti zapisnik. Taj zapisnik, uz plaćenu pristojbu, možete dobiti sljedećeg dana i poslužit će vam kao dokaz na sudu o ponašanju drugog roditelja koje ukazuje na smanjene roditeljske kompetencije, ili ako takvo ponašanje traje dulje, za kaznenu prijavu koja može drugog roditelja navesti na razumnije ponašanje.

1.3. Roditelj s kojim dijete živi odbija predati dijete na susrete i druženja drugom roditelju s banalnim izgovorima (npr. dijete mora na neku aktivnost, dijete mora liječniku i sl., kao da roditelj s kojim dijete ne živi ne može dijete odvesti kamo treba). Roditelj s kojim dijete ne živi, ako drugačije ne ide, onda traži da se vrijeme susreta pomakne za dan.

Reakcije centara: – odbijaju podržati zahtjev roditelja koji to traži, s izlikom ‘nema nadoknada’, čime potpuno nedvojbeno podržavaju manipulirajućeg roditelja u namjeri spriječavanja roditeljskog vremena s drugim roditeljem ili u namjeri skraćivanja roditeljskog vremena sdjetetom/djecom

Savjetujemo: Svaki put napisati dopis nadležnom Centru za socijalnu skrb za svim navedenim činjenicama i tražiti žurnu pomoć u zaštiti prava djeteta. Taj dopis urudžbirati ili poslati preporučeno s povratnicom. Presliku dopisa poslati svima navedenim pod 1.2. Ako se ponašanje Czss brzo ne promijeni, tražite od Ministarstva socijalne politike i mladih inspekcijski nadzor – realno je za očekivati da se taj Czss jednako neprofesionalno ponaša i prema drugim roditeljima.

Neplaćanje doprinosa za uzdržavanje djeteta

1.1. Roditelj koji je dužan plaćati doprinos za uzdržavanje djeteta to ne čini. Žalite se Czss:

Reakcije centara: - ‘podnesite kaznenu prijavu’

Savjetujemo: Odmah tražite naknadu države koja se ostvaruje preko Czss-a, kao i dječji doplatak. Ta je naknada cca 500,00 kn po djetetu te je bar neka pomoć, a centar onda ozbiljnije nastupa prema neplatiši, pa se vi ne morate baviti kaznenom prijavom – to će odraditi centar. Također možete predati zahtjev sudu da odredi naplatu doprinosa od baka i djedova, te ovrhu ako se sudsko rješenje ne bi poštovalo.

1.2. Roditelj je podnio zahtjev centru za dječji doplatak i naplatu naknade doprinosa za uzdržavanje djeteta/djece od države.

Reakcije centra: - Nitko se iz centra ne javlja već nekoliko mjeseci.
- Kad se djelatnike centra pita što je s tim, kažu ‘čekajte, javit ćemo vam’.

Savjetujemo: – Javljajte se centru svaki dan i pitajte ih što je s vašim predmetom, dovoljne su dvije rečenice: Podnijela sam zahtjev (datum), ali do danas (datum) nemam obavijesti što je s predmetom ni kad će biti riješen. Molim žurni odgovor. Presliku pošaljite svima prije navedenima.

Također savjetujemo pročitajte naš novi priručnik ‘Razvedeno dijete’ koji u tiskanom obliku možete dobiti od nas ili ga naći u ‘za download’.