O roditeljskim pravima i zakonom propisanom postupku

Dobili smo suglasnost autora za objavljivanje prevedenog članka Prof. dr sc. Donalda C. Hubina o roditeljskim pravima i zakonom propisanom postupku koji mora štititi i prava djeteta.

Prijevod članka: Prijevod stručnog članka “Roditeljska prava i zakonom propisani postupak”, Donald C. Hubin (PDF, 282 KB)

Izvornik: http://people.cohums.ohio-state.edu/hubin1/Research/PRDP.PDF (PDF dokument),

i: http://familyrights.us/bin/white_papers-articles/parental_rights_and_due_process.htm (kao web-stranica)


Zna se da, primjerice, više od sedamdeset posto svih sudskih odluka u Kaliforniji povjerava djecu na zajedničku fizičku skrb oboje roditelja, i da taj postotak raste s obrazovanjem roditelja, što znači da roditelji s višim obrazovanjem češće i sami predlažu takvo rješenje.
Takve bi odluke bile najprimjerenije upravo tijekom sudskog postupka za razvod braka.
Autor smatra ograničenje prava jednoga roditelja na opsežno vrijeme i skrb o djetetu koje se nameće privremenim mjerama, štetnim za djecu upravo u vrijeme prilagodbe na novu obiteljsku situaciju.
Takvo ograničenje smatra teškim kršenjem temeljnih ljudskih prava roditelja.
U Americi prava roditelja da skrbe o svojoj djeci štite amandmani br. 5, 9 i 14. Hrvatski Ustav ta prava štiti člankom 35. i 63., koji izrijekom kažu:

Čl. 35

Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.

Čl. 63

Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.
Roditelji su odgovorni osigurati pravo djetetu na potpun i skladan razvoj njegove osobnosti.

U Hrvatskoj Obiteljski zakon izrijekom kaže:

Čl. 99

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.
(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

Nećemo ovdje spominjati sve konvencije koje je Hrvatska potpisala i kojih je obveznica, a kojih se u postupcima određivanja sadržaja roditeljske skrbi u postupcima razvoda braka ne drži. Najnovija je Europska Konvencija o ostvarivanju dječjih prava i Smjernice Vijeća Europe za primjenu te konvencije. Tek u oko 5% slučajeva (prema našoj internetskoj anketi) sud je djetetu imenovao posebnog zastupnika.
O načinu rada i učincima posebnog zastupnika za sad nemamo nikakvih pokazatelja, ali, s obzirom na nisku razinu svijesti i znanja odvjetnika i djelatnika institucija o tome da dijete ima prava u sudskom i svim drugim postupcima koji ga se tiču, izražavamo bojazan da je to samo učinjeno radi zadovoljenja forme, ali ne i suštine zastupanja mišljenja, stajališta i volje djeteta.

Obiteljski zakon, dakle, podrazumijeva zajedničko pravno skrbništvo, ali u praksi u 97% slučajeva donosi odluku da samo jedan roditelj odlučuje o svemu u vezi s djetetom, pa je to zajedničko pravno skrbništvo samo “na papiru”. Najbolji interes djeteta, za koji u Hrvatskoj nema dva suca, djelatnika centra socijalne skrbi ili stručnjaka mentalnog zdravlja koji bi uskladili mišljenja, zapravo služi kao fantomski pojam kojim se svi uključeni u takve odluke “pokrivaju”, zapravo odrađujući posao lakonski i na štetu djece i roditelja, kršeći njihova temeljna prava.

Do prije par godina argumenti stručnjaka u našim državnim institucijama protiv zajedničkog skrbništva i opsežnog vremena sa svakim od roditelja bili su “dijete mora imati jedan dom i znati gdje mu je dom” ili čak “nitko me nikad neće uvjeriti da je to dobro”.
Do sada su već i najtvrdokorniji zagovarači ovakvih kvazi stručnih prenemaganja shvatili da to o njima daje sliku kao o onima koji imaju smanjene stručne i ljudske kompetencije i većinom su s tim prestali.
Posljednjih mjeseci i dana čuje se od pravnih “stručnjaka”, pa posljedično i od drugih “stručnjaka” uključenih u problematiku da “zajedničko skrbništvo nije dobro zato što je npr. u Australiji i Danskoj, zbog zakona koji ga propisuje i omogućava, jako narastao broj sudskih postupaka pa su sad na sto čuda”.
Ako se povećanje broja sudskih predmeta rješava na način da se neki zakon ne donese ili ne poštuje, onda one zakone temeljem kojih se uopće pokreću sudski postupci treba ukinuti s obzirom na broj predmeta koji na sudu čekaju da dođu na red.  Treba npr. po hitnom postupku ukinuti i zakon po kojem je u prometu prolaz na crveno ili telefoniranje u vožnji prekršaj, jer bi time smanjili i broj predmeta na prekršajnom sudu. Ili još bolje, ukinimo zakon o spriječavanju obiteljskog nasilja, pa će se broj predmeta na obiteljskim i čak i na kaznenim sudovima bitno smanjiti.
Možemo i dalje – ukinimo uopće sve zakone koji bilo što propisuju i sam Ustav RH, uvedimo da sud postupa samo po vlastitu nahođenju, pa će sud imati upravo onoliko posla koliko pojedini sudac želi.  Zašto poštedjeti posla suce u obiteljskim predmetima, a ne poštedjeti suce u imovinskim, kaznenim ili prekršajnim predmetima?

Članak je objavljen 1999. godine, i ako možda više i nije izrazito aktualan u većem dijelu SAD-a ili u razvijenijim državama Europe, za naše je prilike aktualan kao da je upravo napisan.

Svjesni smo toga da svi roditelji koji se opiru postojećoj praksi  – koja je i u nas protuustavna i protuzakonita – neovisno o tomu što za to imaju i ljudske i pravne temelje, strahuju od negativne reakcije djelatnika sustava: sudaca, djelatnika centara za socijalnu skrb i čak vještaka mentalnog zdravlja, koji bi po prirodi stvari trebali biti vrh znanja i časnog rada. Roditelji koji zaista vole svoju djecu i žele sudjelovati u njihovu odgoju i odrastanju trebaju u svakom trenutku biti svjesni da sustav ne može biti taj koji će u bilo kojem segmentu ili trenutku biti za njihovu djecu pozitivnije zainteresiran nego sami roditelji. Zato roditelja koji odbija svaki dogovor o opsežnom vremenu s drugim roditeljem i ‘prepušta institucijama sustava’ da za dijete iznađe najbolje rješenje valja odmah prepoznati kao roditelja sa smanjenim roditeljskim kompetencijama.

Unatoč tomu, bez informiranog djelovanja kritične mase roditelja, ne možemo očekivati bitne pozitivne pomake u našoj “uobičajenoj” nakaradnoj praksi.

Članak možete naći, pročitati i isprintati na podstranici “Za download”.

Anketa

  • Jesu li se djelatnici Czss prema vama ponašali nepristrano i uljudno?

    Loading ... Učitavanje ...

Arhiva anketa

Otrov razvoda

Zaštita veze između roditelja i djeteta od osvetoljubivog bivšeg partnera

dr. Richard A. Warshak

 

Knjiga otrov razvodaKnjiga se može nabaviti u izdanju Algoritmove biblioteke Facta

Knjiga Divorce PoisonDetalje o izvorniku knjige na engleskom jeziku potražite na:
www.warshack.com

Preporučamo svim roditeljima koji traže praktične savjete da pročitaju knjigu Otrov razvoda, dr. Richard A. Warshak-a.