O “najboljem interesu djeteta”

Pretražujemo mjesecima literaturu i web stranice ne bismo li našli, ne baš ‘definiciju’ ali svakako jasno objašnjenje što bi sve, prema mišljenju stručnjaka spadalo u ‘najbolji interes djeteta’. To je svakako sve napisano u Konvenciji o pravima djeteta, no tamo je puno toga općenito i podložno najrazličitijim tumačenjima, da izravno puno ne pridonosi ostvarenju ‘najboljeg interesa djeteta’. Puno je stavki u konvenciji o kojima se od različitih stručnjaka dobijaju različita tumačenja, a kad su im tumačenja različita, sva je prilika da ni jedno nije provjereno znanstvenim istraživanjima i pouzdano vrijedno.

I, evo dobre vijesti, našli smo znanstveni članak objavljen u znanstveno-stručnom časopisu 2005. Istina, istraživanje je učinjeno na relativno malom uzorku, ali ispituje stavove stručnjaka, što vjerujemo da će pomoći roditeljima razumjeti što se događa u postupku tijekom i nakon razvoda braka i kojim se kriterijima stručnjaci i sud vode. Vjerujemo da će temeljem toga razumijevanja roditelji bolje moći pomoći svojoj djeci i sebi u tom, za djecu i roditelje, teškom procesu.

SAMO PODRŠKA SVIM ČLANOVIMA OBITELJI MOŽE DOVESTI DO NAJBOLJEG ISHODA ZA DIJETE

Svi podaci o autoricama i časopisu kao i mogućnost uvida u cjelokupni tekst su na sljedećem linku:

Vaša Udruga