Nakon “Normalnog života”

Danas se u emisiji Normalan život načelo puno problema za koje su data rješenja. Nažalost, 60 minuta nije dovoljno da se riješi ogromna količina dvojbi koja se skuplja godinama, da se daju odgovori na sva pitanja koja bi gledatelji mogli postaviti, ali je odličan početak. Zahvalni smo gospođi Ani Tomašković, autorici emisije na odličnoj emisiji, gospođi Valeriji Kanđera i gospođi Renati Odeljan na odgovorima na pitanja gledatelja, na znanju i stručnosti.

Iz odgovora, jasno je sljedeće:

1. Nasilje treba prijaviti. Svako nasilje — nasilje muškaraca, žena, i čak djece nad drugim članovima obitelji. Siva zona neprijavljenog nasilja koja postoji zbog srama i/ili nepovjerenja u institucije neće se smanjiti sama od sebe, već hrabrošću žrtava, tko god bile. Time ćemo djecu zaštiti od nasilja i svjedočenja nasilju.
  2. Neplaćanje doprinosa za uzdržavanje djece treba prijaviti i zahtijevati da se plaća.Treba tražiti od institucija da obave ono što moraju obaviti. Sad uostalom postoji i OIB pa time i instrument koji ne dozvoljava skrivanje prihoda. Time ćemo djecu zaštiti od uskraćivanja prava na uzdržavanje.
  3. Ometanje po pravomoćnoj sudskoj odluci treba prijaviti, odnosno tražiti da se u sudsku odluku ugrade instrumenti prisile. Time ćemo djecu zaštiti od kršenja prava na obitelj.

Ono o čemu se nije dospjelo govoriti jer zbog kratkog vremena roditelji koji nama šalju te upite, u emisiji nisu uspjeli dobiti telefonsku vezu i postaviti ta pitanja, je sljedeće:

1. Kako postići da se roditelji dogovaraju o sadržaju roditeljske skrbi. Kojim mjerama, postupcima, zakonima? Sudski postupci su skupi i dugotrajni i trebaju postojati tek kao krajnja mjera.
  2. Kako postići opsežnije kontakte djece s roditeljem s kojim ne žive, tj. kako promijeniti zastarjelu percepciju velikog broja djelatnika Centara i Sudova o tome da je dovoljno biti s drugim roditeljem par puta po par sati tjedno ili svaki drugi vikend, te da mala djeca ne mogu provesti noć s ocem, a što je sasvim nedostatno ako roditelji i djeca to žele.
  3. Kako prevencijom smanjiti broj manipulacija djecom: spriječavanje kontakta, ocrnjivanje i blaćenje drugog roditelja, preseljenje u cilju ometanja odnosa djeteta i roditelja…
  4. Kako spriječiti teror djece i odraslih temeljem lažnih optužbi, tj. kako što prije prepoznati da je optužba lažna i poduzeti korake da se ne ponavlja.

Ono što iznenađujuće u prezentaciji svih, čak i najboljih stručnjaka iz sustava, je sljedeće:

Kod nas za sve postoji rješenje, institucije odrađuju posao, a problemi traju izgleda samo zbog inertnosti roditelja i nepoznavanja rada institucija. Nema nedosljednosti u postupanju, nema nestručnosti, predrasuda ni diskriminacije, nema malih sredina gdje se protokoli odvijaju po vezama i poznanstvima, nema korupcije u ovom području, za razliku od drugih, za razliku od velikih problema koji postoje u nekim drugim državama, npr. Velikoj Britaniji, Italiji, Grčkoj. I za razliku od zaključaka paneuropske konferencije udruga koje se bave ovom problematikom, da su problemi složeni, nedovoljno prepoznati i da se presporo rješavaju diljem Europe, osim Skandinavije i Francuske. U nas toga nema, osim što od sudova nitko nije bio da kaže da rade super, pa još jedino u njih sumnjamo.

Zato, roditelji, naučite o institucijama, čitajte i proučite zakone, tražite od institucija njihove protokole, javljajte im se, raspitajte se na koje načine validiraju uspješnost svog rada i kako i u kojem roku rješavaju pritužbe, borite se za prava svoje djece i svoja, insistirajte na njima. Vaše dijete i vi ne zaslužujete ništa manje.

Uzdamo se u medije i pozivamo ih da se i dalje bave ovim složenim problemom kako bi  ga javnost i institucije sagledali u svoj njegovoj složenosti i tvrdokornosti. Tek onda se može očekivati da mu se pristupi s raznih strana i da ga se počne rješavati. Sam od sebe neće nestati. A hrani se našim zatvaranjem očiju i našim strahom od suočavanja s njim.