Konvencija o posebnim pravima djece razvedenih i roditelja u razvodu

Uz svo poštovanje prema Konvenciji o pravima djece i njenoj nejasnosti, viđajući kako u našoj praksi ta Konvencija puno toga ne pokriva, jer da pokriva i da je se držimo, ne bi se događale stvari izvan zdrave pameti koje se često događaju uz podršku i poticaj institucija kojima je dužnost štititi interese djece, poklanjamo vam ovaj naš anex Konvenciji. Nadamo se da će svi oni koji čitaju, razmisliti na dobrobit svoje i tuđe djece, ako i o njihovim sudbinama odlučuju. Kao predložak za ovu Konvenciju poslužila je Povelja o pravima djece, što ju je predložilo dvoje sudaca obiteljskog suda u Americi, a napisana je u: The Guide for Separated Parents – Putting Your Children First koju su napisali Karen & Nick Woodall.

Predlažemo da je isprintate, uvećate i držite na vidnom mjestu, u interesu svoje i tuđe djece, ako o njihovim sudbinama odlučujete:

1. Djeca imaju pravo na to da se ne moraju priklanjati jednome od roditelja i da ne moraju odlučivati s kojim roditeljem žele živjeti.
  2. Djeca imaju pravo biti zaštićena od osvećivanja i ratovanja među roditeljima i ne znati o detaljima pravne bitke među njima.
  3. Djeca imaju pravo da im roditelj ne govori ružne stvari o drugom roditelju i njegovoj široj obitelji.
  4. Djeca imaju pravo na privatnost odnosa sa svakim od roditelja i njegovom širom obitelji te na to da ih jedan roditelj ne ispituje o drugom roditelju i o tome kako s tim roditeljem provode vrijeme.
  5. Djeca imaju pravo da od njih jedan roditelj ne traži da o drugom roditelju govore neistine, kako bi toga roditelja kaznio koristeći se djetetom.
  6. Djeca imaju pravo da im se roditelj ne povjerava u vezi s bilo čim što se odnosi ili je povezano s drugim roditeljem i njegovom širom obitelji.
  7. Djeca imaju pravo da ih ni jedan roditelj ne koristi za prenošenje poruka drugom roditelju.
  8. Djeca imaju pravo odlučiti hoće li ili neće izraziti svoje osjećaje te se ponašati u skladu s tom svojom odlukom.
  9. Djeca imaju pravo voljeti svoje roditelje te na to ih ni jedan roditelj ne dovodi u situaciju da se osjećaju kriva zato što vole drugog roditelja.
  10. Djeca imaju pravo na to da svi koji odlučuju o njihovoj sudbini to čine nesebično i s dužnom pažnjom i poštovanjem, misleći prvo o dječjim, pa onda o svojim interesima.

Ponašanje protivno ovoj Konvenciji ima se smatrati kršenjem dječjih prava.