Je li posebni zastupnik isto što i posebni skrbnik

Posebni skrbnik djeteta pred sudom zastupa najbolji interes djeteta. Imenuje ga Czss i potvrđuje sud i to je regulirano postojećim Obiteljskim zakonom. Imenovanje posebnog skrbnika djeteta u postupcima u kojima se odlučuje o sadržajima roditeljske skrbi nema naročitog smisla zato što je Czss po službenoj dužnosti obvezan zastupati najbolji interes djeteta.

Posebni zastupnik djeteta pred sudom zastupa volju djeteta i olakšava djetetu pristup pravosuđu. To ne može biti Czss koji je i sam stranka u postupku i koji po službenoj dužnosti zastupa najbolji interes djeteta. Imenuje ga sud, na zahtjev bilo koje od stranaka (uključujući i dijete), sukladno Konveniciji o ostvarivanju prava djeteta koju je RH ratificirala 2010. Dob djeteta ne može biti razlog za nepoštovanje Konvencije o ostvarivanju prava djeteta.

Od 2010, uz reviziju iz 2011. postoje Smjernice s obrazloženjima koje se odnose na pravosuđe prilagođeno djeci, odnosno na način na koji treba primjenjivati navedenu Konvenciju. Kako RH nije osigurala prijevod Smjernica na hrvatski, ova će Udruga, čim završi prijevod koji je trenutačno u izradi, staviti na svoju web stranicu, u cilju informiranja onih roditelja, stručnjaka i šire javnosti koji se možda ne služe engleskim jezikom. Smjernicama na engleskom možete pristupiti preko Google, ako utipkate “Guidelines, Child-friendly justice”

O Konferenciji u Belfastu na kojoj se govorilo o Smjernica i o pravosuđu prilagođenim djeci možete pročitati izviješće na stranicama Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.