Ima li diskriminacije u postupcima razvoda braka?

Danas smo na sastanku Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog Sabora predstavili svoj prijedlog iz rujna 2009. U tom smo prijedlogu obrazložili zašto mislimo da treba mijenjati čl. 62. Ustava RH tako da treba glasiti:

Država štiti roditeljstvo (ili ‘materinstvo i očinstvo’) i djecu te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.

Prijedlog smo obrazložili na sljedeći način:

1. Članak 62. nije u suglasnosti s duhom Ustava koji garantira ravnopravnost svih građana RH, kako je navedeno u čl. 3 Hrvatskog Ustava. Kako je postojanje materinstva neizbježno vezano uz postojanje očinstva, smatramo da bi ‘roditeljstvo’ u potpunosti zadovoljavalo duh Ustava u cilju zaštite djece i obitelji, a ‘mladež’ nije potrebno navoditi jer su, po definiciji, djeca svi do 18 godina.
2. Gore navedeno stavlja roditelje posvojitelje, gdje roditelji nisu biološki roditelji, pa se nema potrebe štititi materinstvo već roditeljstvo, u neravnopravan položaj, protivno čl. 3. Hrvatskog Ustava.
3. Članak 61. navodi da je obitelj pod posebnom zaštitom države. Zaštita materinstva, a ne i očinstva, odnosno roditeljstva, što čini obitelj, čini da je članak 62. u neskladu s člankom 61. Hrvatskog Ustava.
4. Kako su prema čl. 63., roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu…, nužno je da, ne samo materinstvo, već i očinstvo, tj. roditeljstvo bude pod zaštitom države.
5. Postavljanjem materinstva iznad roditeljstva, Ustav Hrvatske čl. 62. je u nesuglasju sa samim sobom jer zaštita djece i mladeži podrazumijeva i zaštitu djetetovog prava na oba roditelja, osim ako je zakonodavac mislio na trudnice i rodilje, pa bi onda to tako i trebalo definirati.

Isti je prijedlog prije nas obrazložila Pravobraniteljica za djecu, a nakon nas i predstavnici udruga Dudeki i Otac za dijete.

Nadamo se da će ovaj prijedlog biti prihvaćen, čime bi se osigurali dodatni temelji za ukidanje diskriminacije u institucijama koje se bave zaštitom djece i njihovih obitelji, napose centrima za socijalnu skrb i sudovima.

No, ukoliko smatrate da ste diskriminirani, već sad imate pravne instrumente kojima se možete zaštititi. O tome Vam preporučamo zanimljiv članak. Link:

http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/zemlja-bez-diskriminacije#news_view


Anketa

  • Jesu li se djelatnici Czss prema vama ponašali nepristrano i uljudno?

    Loading ... Učitavanje ...

Arhiva anketa

Otrov razvoda

Zaštita veze između roditelja i djeteta od osvetoljubivog bivšeg partnera

dr. Richard A. Warshak

 

Knjiga otrov razvodaKnjiga se može nabaviti u izdanju Algoritmove biblioteke Facta

Knjiga Divorce PoisonDetalje o izvorniku knjige na engleskom jeziku potražite na:
www.warshack.com

Preporučamo svim roditeljima koji traže praktične savjete da pročitaju knjigu Otrov razvoda, dr. Richard A. Warshak-a.