Poziv na Okrugli stol – tribinu

-         First Secretary of the Embassy Mrs. Therese Aalberg,

-         Pravobraniteljica za djecu, gđa Mila Jelavić,

-         Savjetnica Pučkog pravobranitelja, gđa Nikica Franić,

-         Prof. dr sc. Marina Ajduković, članica Savjetodavnog vijeća Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i sudaca za djecu i mladež, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu

-         Psihijatar Poliklinike za djecu Grada Zagreba, Dr Domagoj Štimac, sa subspecijalizacijom iz dječje psihijatrije,

-         Predsjednica Udruge socijalnih pedagoga, Tina Peraica, prof.

- 14:15 – 15:30 Diskusija i zaključci

Konsekutivno prevođenje, po potrebi, Prof. dr sc. Tanja Bukovčan

Moderator: Asenka Kramer, prof.

Pitanja će nazočni postavljati u pisanom obliku, kako se ne bi ponavljala.

Bila bi nam osobita čast ako biste svojom nazočnošću i prijedlozima mogućih rješenja pridonijeli kvaliteti ovog okruglog stola.

Rationale

11. ožujka 2011. smo održali Tribinu – Okrugli stol na kojem je iznesena problematika s kojom se u zaštiti prava djeteta na obitelj susreću institucije uključene u zaštitu prava djeteta. Zaključak je bio da stanje prava djeteta na cjelokupnu obitelj nakon prekida obiteljske zajednice u RH nije dovoljno zaštićeno te se predlaže osnivanje međuresornog tijela koje bi koordiniralo i pratilo rad institucija u ovom osjetljivom području. Nakon Okruglog stola, uputili smo zamolbe za sastanak svim relevantnim institucijama, no bez rezultata. Tek je na sastanku kod Predsjednika Ive Josipovića koji je održan 05.10.2011., dogovoreno da će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi oformiti predloženo međuresorno tijelo te da će žurno pristupiti izradi Protokola o zaštiti prava djeteta tijekom i nakon prekida obiteljske zajednice te u slučaju konfliktnog razvoda i 11. listopada 2011. je održan preliminarni sastanak u Ministarstvu.

Idealna je situacija kad nema sukoba roditelja i kad su se roditelji pri prekidu obiteljske zajednice u stanju dogovarati u najboljem interesu djeteta te kad se u takvim slučajevima od institucija i ne traži nikakva intervencija već samo službena potvrda postojećeg pozitivnog stanja. Nažalost, broj takvih slučajeva manji je od onih gdje dolazi do kršenja prava djeteta na obitelj kad je djelovanje institucija prijeko potrebno.

Kad se roditelji nisu u stanju dogovarati, djelovanje institucija obveza je svih uključenih djelatnika. Broj slučajeva kršenja prava djeteta na cjelokupnu obitelj prijavljenih institucijama (centri, policija, sud, DO), iako je znatan, samo je vrh ledenog brijega. Mnogi roditelji koji ne žive s djetetom i ne uspijevaju čak ni stupiti u kontakt s djetetom nakon nekog vremena odustaju, smatrajući svako nastojanje beznadnim, prihvaćajući stanje nesudjelovanja u životu svojeg djeteta, iako je za kvalitetno odrastanje djeteta opsežno vrijeme s oba roditelja i stalna dostupnost oba roditelja uvjet zdravog odrastanja. Nažalost, naputke da trebaju odustati, na manje ili više otvoreni način, često dobijaju i od djelatnika svih uključenih strana, pa i od svojih pravnih zastupnika.

Davanje važnosti djetetu, kontrola gotovo neograničene moći nad djetetom koju ima roditelj s kojim dijete živi, podrška i osnaživanje roditelja s kojim dijete ne živi za brigu o djetetu i opsežno provođenje vremena svakog od roditelja s djetetom usprkos prekidu obiteljske zajednice, borba s predrasudama i uklanjanje diskriminacije, ujednačavanje pozitivne prakse centara za socijalnu skrb, stručnjaka mentalnog zdravlja i sudske prakse svakako bi pomogli u rješavanju značajnog problema našeg društva.

Okrugli stol pruža priliku za kvalitetnu razmjenu primjera dobre prakse, gdje su institucije sustava uspjele sačuvati djetetu cjelokupnu obitelj usprkos manjeg ili većeg sukoba roditelja, bit će dragocjeni doprinos dobrobiti djece u RH i boljem uvidu stručnjaka i javnosti u optimističnija rješenja od onih kojima svakodnevno svjedočimo. Okrugli stol organizira se u sklopu programa ‘Razvedeno’ dijete, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Pozvali smo predstavnike:

Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

Policijske akademije

Obiteljskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu

Centre za socijalnu skrb Grada Zagreba i Obiteljski centar

Psihološku komoru

Hrvatsku udrugu socijalnih radnika

Koordinaciju udruga za djecu

Sve Saborske klubove

Sve Parlamentarne stranke

Dolazak su nam do danas, 19.11.2011. potvrdili:

Voditeljica Odsjeka za djecu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gđa Jasminka Brstilo,

Ravnateljica sigurne kuće Duga, gđa Željka Barić,

Predsjednica Koordinacije udruga za djecu, gđa Goranka Hitrec,

Predstavnica Hrvatskih laburista, gđa Tamara Reček

Zbog kvalitetnih izlaganja uvodničara i diskusije za koju smo sigurni da će biti fokusirana i na korist djece, dođite i Vi i iznošenjem primjera dobre prakse  pomozite ostvarenju plemenitog cilja:

ZAŠTITI PRAVA NAŠE DJECE NA NESLUŠANJE RUŽNIH STVARI O RODITELJU I DRUGIM ČLANOVIMA OBITELJI, NA STALNU DOSTUPNOST I ŠIROKE KONTAKTE S OBA RODITELJA, NA SKRB ZA ZDRAVLJE I OBRAZOVANJE OBA RODITELJA, NA BOGATSTVO DVA DOMA, NA PRAVO DA MOGU VOLJETI OBA RODITELJA, NA LJUBAV SVIH TETAKA I TETA, STRINA I STRIČEVA, UJNI I UJAKA, SESTRIČINA I BRATIĆA I, NARAVNO, BAKA I DJEDOVA.