Da, svakako – ne, nikako

Da, svakako

• Volite dijete i pokažite svoju ljubav riječima i djelima.
• Poštujte djetetovu volju i mišljenje u stvarima koje ne ugrožavaju djetetovu sigurnost i zdravlje, kao ni sigurnost i zdravlje ostalih.
• Informirajte dijete o tome da se razvodite. Ako se ne možete ili ne želite dogovoriti s drugim roditeljem, na prikladan način recite djetetu da će sud odlučiti o tome gdje će živjeti zato što se mama i tata nisu mogli dogovoriti, ali i da dijete ima pravo reći sudu što želi i da će pritom imati vlastitog odvjetnika koji će na sudu zastupati njegovu volju. Također ga informirajte o tome da sud to ne mora prihvatiti, ali se odluka suda mora poštovati.
• Potičite razvoj djeteta u područjima djetetova interesa.
• Recite djetetu da nije krivo za razvod. Ponovite to puno puta.
• Dajte djetetu doznanja da će biti dobro i da će i dalje imati najbolju moguću roditeljsku skrb oboje roditelja.
• Dajte djetetu doznanja da je u redu da voli i mamu i tatu, kao i prije razvoda.
• Potičite provođenje djetetovog vremena s obje šire obitelji djeteta – bakama, djedovima, tetama, stričevima…
• Podržavajte pozitivan odnos djeteta s drugim roditeljem.
• Informirajte drugog roditelja o svemu vezanom uz vrtić, školu, ostale aktivnosti, zdravstvenu skrb.
• Slušajte dijete bez prosuđivanja ili pokušaja da promijenite djetetove osjećaje. Upamtite, osjećaji vašeg djeteta ne moraju odražavati vaše osjećaje.
• Dajte djetetu doznanja da je u redu izražavati osjećaje.
• Podržavajte da dijete ima dva doma.
• Podučite dijete tome da ima obveze sukladno dobi, ali i sva prava djeteta i ljudska prava.
• Potičite kritičko razmišljanje djeteta ’svojom glavom’ umjesto preuzimanja i papagajskog ponavljanja stavova mame ili tate ili bilo koga drugog. To će biti višestruko korisno u dobi kad su djeca sklona svakakvim nepodopštinama zato što slijede stavove i ideje grupe.
• Skrbite o svojoj dobrobiti i zadovoljstvu životom.

Ne, nikako

• Ne spriječavajte provođenje opsežnog vremena s drugim roditeljem.
• Ne ocrnjujte i ne kritizirajte drugog roditelja i njegovu/njezinu proširenu obitelj. Djeca sebe doživljavaju kao napola mamu i napola tatu. Kad napadate drugog roditelja, napadate dijete.
• Ne prepričavajte djetetu detalje s ročišta, financijske brige oko plaćanja odvjetnika, što vam je sve drugi roditelj nažao učinio i kako ste nesretni.
• Ne koristite dijete kao prenositelje poruka ili špijune. Nije djetetova, već je vaša odgovornost naći učinkovite načine komuniciranja s drugim roditeljem.
• Ne reagirajte osvetnički ako drugi roditelj kaže ili učini nešto loše i nemojte djetetu izlagati ’svoju stranu priče’. Umjesto toga uvijek možete reći: ‘Žao mi je što to moraš slušati?’ , ‘Kako se ti osjećaš dok to slušaš?’ dajući na taj način djetetu priliku da s vama podijeli svoje osjećaje.
• Ne gubite smisao za humor.
• Ne dopustite da vam dijete postane najbolji prijatelj i osoba kojoj se povjeravate. Djeca se ne bi trebala osjećati odgovornima za emocionalnu i psihičku dobrobit roditelja.
• Ne okrivljavajte drugog roditelja kad dijete upita zašto ste se razveli. Djecu se ne smije stavljati u situaciju da prosuđuju ili zauzimaju stranu.
• Ne zanemarujte sebe i svoje interese