Analiza problema I. B.

Čitamo ovih dana o slučaju djece koja su od oca pobjegla majci u Makarsku i jednostavno vjerujemo. Jer, to upravo je slika našeg pravosuđa u segmentu obiteljskih odnosa i skrbi za dobrobit djece, kao i slika rada naših institucija u toj istoj skrbi za djecu u koju se cijeli sustav kune.

Prvo je trebalo šest godina da netko shvati da se djecom manipulira i da djeca ne viđaju oca. Za djecu je to vječnost. Naravno da su kroz to vrijeme pretrpjela velike štete i patnje, naravno da je kroz to vrijeme otac proživio velike patnje.

Onda dolazi velika odluka koja nema veze s dobrobiti djece već se trenira odmazda na djeci i ocu i majci, osobi koja očito ima problema i kojoj je trebalo još prije pomoći. Djeca idu ocu i određuje se godinu dana zabrane viđanja majci. E, sad neka ne viđaju majku, neka trpe djeca i majka i otac, nek budu svi kažnjeni zato što sustav ne funkcionira.
Kome je to u interesu? Kako se time pomaže djeci? Tko je tu odradio dobar posao? Zar ne postoji mogućnost kontakata pod nadzorom? Ako se za to, što mora biti prioritet, nema novaca, za koje to javne usluge plaćamo najveće poreze u svijetu? Zgroženi smo nad svih šest godina i krunom svega.
Možemo vjerovati. To je slika naše surove zbilje koja se hitno i kvalitetno mora iz temelja mijenjati u interesu djece i roditelja, pa time i u interesu cijelog društva.